Braća Krsmanović, ali sa Dorćola

O parnom kupatilu braće Krsmanović iz XIX veka, koje inače ne radi od 2004. godine, a u kojem se i dalje nalazi jedan od preostala 3 originalna turska amama, na internetu gotovo da ne postoji ništa zanimljivo. Još manje ima o toj čuvenoj dorćolskoj braći Krsmanović, jer su im primat na Google pretrazi preuzela istoprezimena braća iz Zemuna koja su široj javnosti postala poznata početkom XXI veka.

Prva turska kupatila se pominju još u XVII veku, kao mesta na kom su uživali muškarci ponedeljkom, sredom i petkom, i to tako što su se uglavnom kretali po unapred utvrđenom redosledu, od skidanja, preko saune, pa bazena, pa brijanja, pa sve opet u krug, ili kako već kome odgovara.

Žene su sve to isto radile, ali su im posle 25. godine navodno visile sise ukoliko previše vremena provode tu, pa su njihovi dani bili utorak i četvrtak. I za muškarce i za žene ovakva javna kupatila su vrlo delotvorna za zdravlje, a u njima su se skupljali i boemi i umetnici i obično građanstvo.

Što se tiče ovog na slici, ono je izgrađeno verovatno oko 1830. na ovom mestu, ali je usred proširenja Bitpazarske, odnosno Cara Dušana ulice kako se danas zove, malo pomereno i izgrađeno novo na istom placu. Tokom prošlog veka je opet naravno rušeno i renovirano, a 2019. je potpisan sporazum sa Turskom po kome bi ovo kupatilo bilo kompletno renovirano.

Što se druga dva turska amama tiče, jedno je restoran Monument u Admirala Geprata, a drugo je opservstorija na Donjem Kalemegdanu, tako da bi ovo moglo da bude makar jedna lepa stvar od Turaka koju smo sačuvali za 500 godina pod njihovom vlašću. Realno zvuči kao bolja zabava nego i jedan ovaj wellness i spa centar danas.

📸 Na Dorćolu, septembra 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Pogledajte još i ...

  Svaka vrata imaju svoju priču.
  Profil je posvećen Dorćolu, njegovoj istoriji i sadašnjosti.
  Fotografije i tekstovi su autorski.

  © 2020 - 2023 Vrata Dorćola. Sva prava zadržana.
  O autoru Partneri i saradnje Politika Privatnosti