Evo kako je sve počelo

Bilo bi lepo znati koja su bila prva vrata na Dorćolu i ko ih je napravio, ali to ćemo teško ikada sa sigurnošću saznati, jer sve su prilike da nisu sačuvana. Za razliku od mnogih evropskih gradova u kojima svuda sa lakoćom možemo naći vrata iz 17. veka, ili starija, u Beogradu, (pa samim tim i Dorćolu) koji je razrušavan 46 puta kroz svoju burnu istoriju, to nije slučaj.

Ovo je priča o tome kako je jedan propali arhitekta, a relativno uspešni web dizajner došao na ideju da nauči da fotka.

Taj čovek sam dabome, jel’te, ja, autor ovog bloga, monografije, ili šta god da ispadne na kraju od ovoga što se zove kratko i jasno – Vrata Dorćola. Imao sam ideju da ću najlakše naučiti da fotkam ako zadam sebi neki cilj ili temu. Pošto često šetam po dorćolskim ulicama sa suprugom i kucama, vrlo brzo sam došao na ideju da bi ta tema mogla da budu vrata.

Ovo su bila prva vrata koja sam “okačio” na svoj Fb profil:

Ispod fotografije sam napisao samo ovo:

Odlučio sam da napravim seriju fotki #vratadorćola i evo ovo je prva fotka u seriji, što bi rekli pilot epizoda, pa ako dobro prođe biće još, a verujte mi da ima toliko ludih vrata na Dorćolu da ne biste verovali.

Dobio sam zanimljivije reakcije nego što sam očekivao, i sve je ubrzo krenulo svojim tokom. Formirao sam tag #vratadorcola i zaseban Instagram profil, a drugar dizajner Darko Manić Mane mi je samoinicijativo kreirao i poklonio logo.

Većina fotografija je napravljena sa mobilnim telefonom. Bio je to u početku Honor 20 Pro, a zatim iPhone 12 Pro Max. Fotkao sam i sa starijim Canon DSLR aparatom.

Za nepune 2 godine sam obišao nadam se sve ulice Dorćola, ali kao da iznova iznenade neki mali prolazi, ćoškovi i hodnici. Do jula 2022. i trenutka pisanja ovog teksta skupio sam skoro 200 fotografija vrata, i napisao preko 50 kratkih priča.

Iako je Dorćol relativno mali kraj, što ga više upoznajem samo više otkrivam koliko ništa ne znam. Imam osećaj kao da svaki kvadratni metar ima neku svoju priču da ispriča. To neposletku i nije daleko od istine, s obzirom da su ljudi naseljavali ovo područje hiljadama godina unazad.

Juna 2020. sam odlučio da napravim i ovaj web sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Pogledajte još i ...

  Svaka vrata imaju svoju priču.
  Profil je posvećen Dorćolu, njegovoj istoriji i sadašnjosti.
  Fotografije i tekstovi su autorski.

  © 2020 - 2023 Vrata Dorćola. Sva prava zadržana.
  O autoru Partneri i saradnje Politika Privatnosti